Innredning med Elvang, VEA Studio v. Line Skammeritz Jelsbech

Innredning med Elvang, VEA Studio v. Line Skammeritz Jelsbech
Mitt legekontor 
VEA Studio v. Line Skammeritz Jelsbech
Innredning med Elvang   
Line Jelsbech, @mitlaegehus, Stylist & kreatør hos egen virksomhet VEA Studio 
Bor i et tidligere legekontor fra 1926 i Odder, Østjylland med mann og 3 barn
LEGEKONTORETS FARGER & FARGETIPS
Mange følger med på innredningen her i huset på grunn av mine fargevalg og sammensetningen av dem. Fargene på veggene i huset er valgt så de til sammen gir en harmonisk fargepalett. Et godt tips er å bruke fargekart og prøve forskjellige sammensetninger for å definere hvilke som skal være i ditt hjem.
Jeg startet med å finne en ‘grunnfarge’ (lys antikkgrå) som passer godt til grunnmaterialene i huset; eikegulv, messing, opalglass, hvitt treverk m.m. Videre valgte jeg farger som hadde mer sprell til hvert enkelt rom ut ifra tanker rundt rommets funksjon, stemning & lys. På den måten har vi for eksempel fått skapt et flott fargespekter, fra den helt mørkegrønne stuen videre til det lysegrønne oppholdsrommet og med kontoret i tilknytning til slutt i fargen rosa. Rød & grønn er komplementærfarger og går derfor godt sammen. Generelt er det viktig for meg å finne farger som gir et fint uttrykk i overgangen fra ett rom til det neste. 
Når jeg skal velge en ny farge, finner jeg stor inspirasjon i bybilder og fasademaling. Malt treverk som patinerer over tid er også noe helt eget for meg. Fra å ha beveget meg mye i grønne og rosa toner, drømmer jeg om å få noe blått inn i huset som det neste. Det fine med farger i form av maling er at det alltid kan endres. Generelt foretrekker jeg duse fremfor helt klare farger. 
BETYDNINGEN AV PUTEN & PLEDDET
Jeg skaper en rød tråd i innredningen ved å la mine farger fra veggene gå igjen i interiøret. Et fint eksempel er for eksempel valget av Iris bomullstekstil, hvor den grønne fargen matcher Pale Linden fra Jotun, som er på veggene. Og i stuen er for eksempel Classic-puten i fargen Botanic Green. Utover at puter & pledd kan tilføre ro ved å skape en rød tråd, kan jeg også finne på å velge noe som skaper en kontrast og som kan gi liv til innredningen. Nå for tiden hvor jeg drømmer om mer blått, har jeg plassert det pene Stripes-pleddet i fargen Mirage blue i eikestolen fra FDB. Jeg er gal etter kombinasjonen av den blå fargen sammen med det sarte eiketreet. Det er et pledd som skaper blikkfang og lyser opp i innredningen. 
 
Viktigst av alt er puter og pledd med på å skape en stemning i et rom. Men de kan også understreke en stemning rundt den årstiden vi befinner oss i. Og de kan være på å føre den stemningen videre til boligen. Det er en helt særegen egenskap. Om vinteren innreder jeg med tykke ullpledd. Jeg legger et ekstra ullpledd på sengeteppet og likeså ett til kontorstolen. Jeg finner frem tykke skjerf til garderoben osv. De skjermer kulden og gir oss varme. Og samtidig bringer de en stemning av ro og hygge.  
Når årstidene endrer seg og våren banker på døren, skifter jeg ut puter, pledd, skjerf og annet. Samtidig som jeg pakker vintergarderoben vekk til fordel for vår- og sommergarderoben. Jeg finner frem lette tekstiler og finere ull. Jeg får naturlig et større behov for flere forskjellige farger, og trekker gjerne vårens farger utenfra inn i innredningen. For eksempel Iris-serien, som kan skape den helt riktige vårstemningen i stuene med dens grønne og gule farger. Selv om vi ikke har bruk for tekstilenes varme nå, skal de likevel være fremme, så vi kan svøpe oss i et pledd, og lene oss mot puten når vi leser en bok og slapper av.
 
 TANKER OM BÆREKRAFTIG
Jeg er meget estetisk anlagt, så alle ting vi har i vårt hjem er valgt med omhu og omtanke. Derfor knytter jeg også mange følelser til tingene jeg velger til hjemmet, og det er sjeldent at tingene raskt blir skiftet ut med noe nytt. Derfor velger jeg oftest ting som er klassiske og tidløse, da det for meg også er det mest bærekraftige valget. Likevel kan jeg godt bli påvirket av tidens trender. Og ettersom man kan endre det samlede inntrykket i innredningen ved å skifte ut interiøret, kan jeg også finne på å få nye puter, vaser, bilder eller pledd i en ny farge, som på den måten kan gi et friskt pust til innredningen. Likevel har jeg en regel om at når noe nytt flytter inn, så flytter noe annet ut. Enten gir jeg det til en venn eller skjenker det til gjenbruk. For vi mangler jo i virkeligheten ikke egentlig noe vel? Bærekraftighet handler jo i høy grad også om at vi skal senke vårt forbruk, som i lang tid har vært alt for voldsomt.

Utover at jeg velger møbler og interiør med et klassisk uttrykk, er det også enormt viktig for meg at det er av høy kvalitet. Både så det kan holde til å bli brukt igjen og igjen. Men for meg knytter ‘kvalitet’ sig også til måten ting er produsert og av hva. Er materialet av en fin kvalitet og er det styr på produksjonsforholdene. Det er noe jeg alltid tar med i betraktning. Når jeg vet, som hos Elvang, at tekstilene er GOTS-sertifiserte og ullen er fairtrade-sertifisert på høyeste nivå hos WFTO, så blir kjærligheten til den aktuelle stilen enda større. Jeg vet at det er lagt mye kjærlighet i å skape det som flytter inn, og jeg passer derfor ekstra på det og setter enda større pris på det. Jeg prøver på den måten å omgi meg med færre og mer velvalgte ting. Buy less - choose well.
ELVANG PÅ LEGEKONTORET
I tråd med det er også produktene vi har fra Elvang valgt med hjertet. De er på den måten alle ‘favoritter’. Nå når jeg har skrevet ‘vår’ i kalenderen, er de tunge stilene gjemt vekk en stund. Likevel har vi bruk for noe med tyngde uten tykkelse, da overgangstiden kan være uforutsigbart. Derfor bruker jeg Reykjavik-skjerfet mye nå. Det er ikke for varmt, og med dets størrelse kan jeg både pakke meg lett eller godt inn. Jeg bruker det også som et lett pledd til mine barn, når vi sitter sammen i sofaen. En annen stil jeg har funnet frem er Lisbon-skjerfet, som har et helt annet lett uttrykk fra blant annet silken. Det vil jeg bruke hele den varme sesongen og til sammenkomstene det forhåpentligvis kommer til å være i hagene rundt omkring.

 

Previous Article Next Article